Volop innovatie tijdens Amsterdam Baby Week
Van kunstbaarmoeder tot slimme borstkolven
De 350 zorgprofessionals van Amsterdam Baby Week hebben woensdag 26 februari een bijzondere primeur: dé 3D artist impression van de 'kunstbaarmoeder' . Het is voor het eerst dat deze bijzondere innovatie, die extreem prematuren grotere overlevingskansen biedt, aan zorgprofessionals wordt getoond. Naast de kunstbaarmoeder worden nog tal van andere innovaties op het gebied van zwangerschap en geboorte getoond.
Amsterdam Baby Week, die plaatsvindt van 24 februari tot en met 1 maart, is een nieuw kennisplatform van en voor de babybranche waar consumenten, bedrijven en de politiek elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Naast de Geboortezorg Vakdag (26 februari) maakt vanaf dit jaar ook de Negenmaandenbeurs (26 februari tot en met 1 maart) onderdeel uit van deze week.
Minder babysterfte dankzij kunstbaarmoeder
Met de kunstbaarmoeder krijgen extreem vroeggeboren baby’s een grotere overlevingskans. Prof. dr. Guid Oei van het Máxima Medisch Centrum werkt samen met 30 wetenschappers – artsen, ingenieurs en industrieel ontwerpers – van de Technische Universiteit Eindhoven en het Máxima Medisch Centrum aan de ontwikkeling van de kunstmatige baarmoeder. Hij verwacht de eerste extreem vroeggeboren baby in 2024 in een kunstmatige baarmoeder te kunnen behandelen. Oei is op de vakdag aanwezig om het project persoonlijk toe te lichten. Hij vertelt: “Elke dag die je wint met een verblijf in de baarmoeder, is meegenomen. Een alternatieve – kunstmatige – baarmoeder is dan een mogelijke oplossing. Niet alleen het aantal overlevende kinderen neemt toe, maar ook dat van kinderen dat wordt geboren zonder handicap.” Jaarlijks worden in Nederland circa 1700 baby’s extreem vroeg (tussen 24 en 28 weken) geboren. De helft van deze kinderen sterft. Met het verlengen van de zwangerschap tot 28 weken kan de sterftekans worden gereduceerd tot 15%.
De aanwezigheid van de kunstbaarmoeder wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Gezond Geboren. Met hun campagne Strong Babies vraagt het fonds extra aandacht voor vroeggeboorte en zamelt geld in voor de financiering van medisch wetenschappelijk onderzoek.
Geboortezorg Vakdag voor professionals
Hoe kan prenatale screening nu al helpen bij het voorkomen van een dreigende vroeggeboorte? Op het symposium Foetale Echoscopie gaat prof. Dr. Eva Pajkrt, hoofd Verloskunde bij het Amsterdam UMC, in op nieuwe technieken. Het symposium, georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met Stichting Stop te vroeg bevallen, is onderdeel van de Geboortezorg Vakdag. Tijdens deze dag kunnen geboortezorgprofessionals hun kennis bijspijkeren en met elkaar in gesprek gaan over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Op de Negenmaandenbeurs staan zorgprofessionals zelf in de schijnwerpers en kunnen consumenten met hen speeddaten over allerhande onderwerpen.
Anna Nooshin leidt #DNAdialoog
Onder de noemer #DNAdialoog bespreekt influencer en ondernemer Anna Nooshin op donderdag 27 februari met wetenschappers Marc van Mil, Sam Riedijk én beursbezoekers de voors en tegens van DNA-aanpassing. Hoe we moeten omgaan met deze nieuwe techniek is immers geen vraag die alleen speelt onder artsen, wetenschappers en politici. De DNA-dialoog is een initiatief van Erasmus MC, Rathenau Instituut, NPV – Zorg voor het leven, Erfocentrum en NEMO Kennislink en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Op vrijdag 28 februari van 11.00 - 18.00 uur gaat het Ministerie van VWS in gesprek met het publiek over de voors en tegens van embryoselectie om het dragen van een erfelijke ziekte te vermijden. Hoe ver willen we gaan om erfelijke ziektes te voorkomen?
Over Amsterdam Baby Week
Amsterdam Baby Week is een nieuw kennisplatform van en voor de babybranche en hét moment in het jaar waarin alles draait om nieuw leven. Alle activiteiten op het gebied van zwangerschap en baby’s – zowel voor vakprofessionals als consumenten – komen hier samen. De Geboortezorg Vakdag, die hier onderdeel van is, vindt plaats op woensdag 26 februari 2020 in RAI Amsterdam. De Negenmaandenbeurs, het grootste consumentenevenement in Nederland voor aanstaande en kersverse ouders, vindt plaats van 26 februari t/m 1 maart 2020 in RAI Amsterdam.
Praktische informatie Negenmaandenbeurs 2020
De Negenmaandenbeurs is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur, op donderdag 27 en vrijdag 28 februari van 11.00 tot 22.00 uur. Tickets zijn t/m dinsdag 25 februari te koop voor € 17,95. Tijdens de beurs betalen consumenten online € 19,50.