Voorkeurshouding baby voorkomen in 4 stappen

Geschreven door kinderfysiotherapeut Nienke Bergsma

Wist je dat 1 op de 6 baby’s een voorkeurshouding heeft? Dit is makkelijk te voorkomen door dagelijks te oefenen tijdens het verschonen van jouw kleintje. Maar hoe vaak moet je oefenen? Wat is een goede houding voor jou en voor jouw kleintje? Hoe oefen je die buikligging tijdens het verschonen, die straks zo belangrijk is voor het gaan tijgeren en kruipen? In dit artikel leren we je in 4 stappen hoe je een voorkeurshouding voorkomt tijdens het verschonen.

Hoe vaak moet je verschonen?

In de eerste 3 maanden is verschonen een belangrijk onderdeel van de verzorging van een baby. Je verschoont je kleintje namelijk wel zo’n 8 tot 10 keer op een dag. Zeker in het begin met al die spuitluiers! Maak van dit verschoonmoment een leuk oefenmoment. Dus verschoon niet snel in 1 minuut, maar neem de tijd.

Oefenroutine tijdens het verschonen

Transformeer een eenvoudig verschoningsmoment in slechts 4 minuten tot een waardevolle oefensessie om een voorkeurshouding te voorkomen. Beweeg met je hoofd van links naar rechts zodat je baby je hoofd kan volgen. Rol vervolgens voorzichtig je kleintje naar beide zijden en leg hem of haar tot slot op de buik. Dit oefenmoment is niet alleen goed voor de ontwikkeling, maar ook een leuk speelmoment waarin je leuke interactie hebt met jouw kleintje.

Stap 1: Voorbereiding

Leg het (platte) aankleedkussen het liefste recht vooruit. Nu denk je misschien, dat past toch niet op de commode? Bij een standaard commode past dit vaak niet, al bestaan er commodes die juist wat groter zijn waardoor je meer ruimte hebt. Je kunt ook een plank op de commode maken die 10 centimeter langer is waardoor je er een mooi plat aankleedkussen op kan leggen. 

 

Waarom recht vooruit?

Ten eerste heb je veel beter contact wanneer je kleintje recht vooruit ligt. Ze hoeven tenslotte niet van de zijkant naar jou te kijken. Ten tweede heeft 1 op de 6 baby’s een voorkeurshouding, waarbij de meeste baby’s een voorkeurshouding hebben naar rechts. Een ernstige voorkeurshouding kan een afplatting van de schedel veroorzaken. De eerste 4 weken mogen baby’s nog een lichte voorkeur hebben, maar met 2 maanden moet dit weg zijn. Dan moeten ze in rugligging het hoofd helemaal van links naar rechts kunnen bewegen en weer terug. Als jij dan via de zijkant verschoont waarbij het hoofd naar links ligt, lok je jouw baby eigenlijk continue uit om naar rechts te kijken. Hierdoor kan een voorkeurshouding makkelijker ontstaan.

 

Stap 2: Volgen van het hoofd van rechts naar links

Nu je baby comfortabel op de verschoningstafel ligt, is het tijd om oefeningen te doen. Moedig je kleintje aan door je gezicht te bewegen: eerst naar rechts, dan terug naar het midden, vervolgens naar links en weer terug naar het midden. Je kunt ook een kleurrijk speeltje gebruiken, hoewel je vaak zelf het meest interessant bent. Deze eenvoudige oefening kost slechts een minuut en kan bij elke verschoning herhaald worden. Door dit regelmatig te doen, help je te voorkomen dat je baby een voorkeurshouding ontwikkelt. Als je baby jonger is dan 2 maanden, hoef je het oortje niet volledig plat op het verschoningskussen te leggen.

 

Stap 3: Rollen over links en rechts en op die buik

De volgende oefening is de buikligging. Aangezien baby's zelf nog niet in staat zijn om op hun buik te rollen, hebben ze onze hulp nodig. Door dit gedurende het verschoningsmoment te doen kun je het minstens 8 keer per dag oefenen.

Voor baby's jonger dan 2 maanden is het voldoende om ze kort op de buik te leggen zonder te rollen. Doe dit maximaal 10-20 seconden. Het is tenslotte topsport voor die kleintjes!

Wanneer ze ouder zijn dan 2 maanden, kun je het rollen in de routine opnemen. Houd met je linkerhand het linkerbeentje vast en buig het 90 graden. Rol je baby dan voorzichtig naar rechts op de buik en laat ze 30-60 seconden in buikligging oefenen. Rol ze terug voordat het ongemakkelijk wordt. Herhaal deze oefening ook aan de andere kant: met je rechterhand pak je het rechterbeentje, rol je baby naar links op de buik en oefen opnieuw 30-60 seconden. Rol ze vervolgens terug. Et Voilà!

Stap 4: Je kleintje weer oppakken

Geweldig, alle oefeningen meegepakt, verschoond en leuke interactie gehad samen. Nu is het tijd om die kleine van de commode te tillen. Hoe doe je dat? Voor baby's onder de 3 maanden til je ze op door een hand onder de billen en het hoofd te plaatsen, of onder de oksels met ondersteuning van het hoofd. Zo zit je kleintje comfortabel tegen je borst, met het hoofdje rustend op jouw schouder.

Na de leeftijd van 3 maanden is het ideaal om de schuine buikspieren al wat te activeren, omdat deze later belangrijk zijn voor het kauwproces. Hoe doe je dat? Rol je kleintje op dezelfde manier naar de zij, dus buig met de rechterhand het rechterbeen en rol de baby opzij. Vanuit deze zijligging plaats je de andere hand onder de oksel en draai je de baby met de rug naar je toe, zodat ze de wereld om zich heen kunnen bekijken. Zorg ervoor dat je de volgende keer van zijde wisselt om een voorkeurshouding te voorkomen. Op deze manier wordt het tillen van je baby een plezierige en stimulerende ervaring.

Meer weten over de motoriek bij baby’s? Op de Negenmaandenbeurs geeft Nienke de masterclass 'Baby’s willen bewegen waarbij ze verschillende oefeningen laat zien en veel tips heeft voor die eerste 6 maanden.

Lees ook: