Video: hoe hebben jullie je verlof geregeld na de bevalling?
Sinds 1 augustus is het mogelijk voor ouders om negen weken van hun ouderschapsverlof betaald op te nemen. Dat is natuurlijk goed nieuws! Maar hoe hebben jullie het überhaupt geregeld qua verlof als je bent bevallen? Wij vroegen het tijdens de Negenmaandenbeurs aan onze bezoekers.
Als ouder heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste zeven levensjaren van je kind. Dit is vaak onbetaald, tenzij je met je werkgever iets hebt kunnen regelen. Met de nieuwe wet is het mogelijk voor ouders om in het eerste levensjaar van je kind negen weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Je krijgt dan 70 procent van je dagloon, met een maximum van 232,90 euro betaald. Dit geldt alleen voor ouders in loondienst. Zzp’ers hebben hier helaas geen recht op.
De nieuwe regel geldt niet alleen voor kersverse ouders, maar ook voor ouders die het afgelopen jaar een kindje hebben gekregen en die nog niet ouder is dan een jaar.
Maak je geen gebruik van alle negen weken betaald verlof in het eerste levensjaar van je kleine dan kun je de overige weken later toevoegen aan de resterende 17 weken onbetaald verlof.
Ouderschapsverlof aantrekkelijker maken
De nieuwe regeling is vooral bedoeld om het voor vaders, partners, maar ook voor mensen met een lager inkomen, aantrekkelijker te maken om ouderschapsverlof op te nemen. Ook hoopt het kabinet dat het betaalde ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van een kind ervoor zorgt dat vrouwen minder vaak onbetaald werk doen en vaker voor een betaalde baan kiezen.
Video
Tijdens de Negenmaandenbeurs vroegen we hoe onze bezoekers hun verlof na de bevalling van hun kind hebben geregeld.