Waarom slapen baby’s met hun armen omhoog?
Slapen met de armen omhoog: dat is een typische slaaphouding van een baby. Maar wist je dat deze en andere slaaphoudingen een reden hebben? Wij hebben de verschillende slaaphoudingen van een baby voor je op een rij gezet.
Slaaphouding van je baby
Er zijn verschillende slaaphoudingen bij baby’s. Maar welke slaaphouding is het best en waar moet je goed op letten? De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Zo is de kans op een wiegendood het kleinst. Als de baby op zijn of haar rug ligt, ligt het gezichtje helemaal vrij waardoor hij of zij goed kan ademen. Als je je baby op de buik legt, kan het gezichtje tegen het matras komen te liggen waardoor de ademhaling belemmerd kan worden. Het leggen van je baby op de zij is ook niet verstandig. Baby’s kunnen namelijk makkelijk omrollen en zo kan je kleintje alsnog op zijn of haar buik terecht komen waardoor ademen lastig kan zijn. Je baby laten slapen op de rug is dus de meest veilige en verstandige slaaphouding.
Reden van slapen met armen omhoog
De hoera houding
Slaapt jouw baby met de armen boven het hoofd? Dat is voor je gevoel misschien gek, maar een van de meest voorkomende redenen waarom jouw kindje met de handen omhoog slaapt is eigenlijk heel positief. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink legt in het NRC uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over. Ik noem dat de hoerahouding. Dus ligt jouw baby altijd met zijn handen boven zich te dromen? Dan zit hij waarschijnlijk lekker in zijn vel.”
Type zeester-slaper
Een andere reden waarom je kindje met de handen omhoog slaapt kan zijn dat hij of zij het type 'zeester' slaper is. Dit is houding waarbij je kindje graag met zowel de armen omhoog als benen wijd ligt. Slaapexpert Jo Tantum zegt hierover dat dit wel het type slaper is wat vaak en regelmatig wakker wordt. Door ze te wiegen of voeden vallen ze vaak weer terug in slaap.
Schrikreflex
Ook kan schrikken in zijn of haar slaap een reden zijn dat jouw baby met de handen omhoog slaapt. We zijn allemaal geboren met een instinct dat bekend staat als de Moro-reflex, ook wel schrikreflex. Wanneer een baby wordt opgeschrikt door bijvoorbeeld een onverwacht geluid, kan hij of zij de armen wijd doen, de vingers spreidt en kan het lijken alsof ze iets proberen te grijpen. Vervolgens ontspannen ze en brengen ze hun armen weer naar beneden. Dit kan zelfs gebeuren als het geluid iets heel normaals is, zoals het dicht doen van een deur. Naarmate je baby ouder wordt zal hij of zij leren normale geluiden te onderscheiden van ongebruikelijke, en zal deze basisreflex stoppen. Meestal gebeurt dit rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden, wanneer je kleintje ook meer controle krijgt over zijn of haar bewegingen.
Last van koude handjes? Dít kan je doen
Als je baby graag in de ‘hoera houding’ ligt voelen de handjes snel koud aan. Je denkt dan al snel dat je baby het te koud heeft. Verassend genoeg zal je baby hier weinig last van hebben. Koude babyhandjes willen namelijk niet zeggen dat je baby het (te) koud heeft. Om te controleren of de lichaamstemperatuur goed is, kun je aan het nekje van de baby voelen. Voelt dit klam aan? Dan heeft de baby het te warm. Voelt het koud aan? Dan kun je je baby wat warmer toedekken.
Het is wel goed om te weten dat de handjes van pasgeboren baby’s vaak wat kouder aanvoelen. De reden hiervoor is dat het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid is. Het duurt enkele maanden voordat de doorbloeding is zoals het hoort te zijn. Al hoewel je baby er waarschijnlijk niet veel last van heeft kun je wel wat doen om de koude handjes te verhelpen. Je kunt bijvoorbeeld een truitje of slaapzakje aandoen met wat langere mouwen. Een andere optie is sokjes om de handjes doen. Maar let op dat dit alleen bij jonge baby’s kan en onder toezicht.
Waarom slaapt mijn baby met billen omhoog?
Oudere kinderen en baby’s rond de zes maanden die zichzelf kunnen omdraaien slapen vaak op hun buik. Vaak liggen ze dan met de knieën onder de buik en de billen in de lucht. Waarom slapen ze in deze houding? Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding erg fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: “Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.” Dus daar voelt je baby zich gewoon fijn bij, alsof hij weer even terug is in je buik is. Lief toch?
Lees ook:
- Rust, ritme en regelmaat: het antwoord op een goede nachtrust?/a>
- Help! Mijn baby is extreem vroeg wakker