Wintertijd: 4 tips om je kindje voor te bereiden
Van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in en dat betekent dat de klok een uurtje naar achteren wordt geschoven. Volwassenen kunnen zich meestal makkelijk aanpassen aan dit nieuwe ritme. Sterker nog, voor sommige mensen is dit uurtje extra juist een cadeautje (hallo uitslapen!). Voor ouders met jonge kinderen kan dit uurtje verschil het ritme van je kindje flink verstoren. Hoewel het meestal even duurt voordat je kindje gewend is aan de nieuwe klok, is het toch fijn als je je een beetje kunt voorbereiden. Met behulp van deze praktische tips komt het vast helemaal goed!
Wanneer gaat de wintertijd in?
In 2022 gaat de wintertijd in in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober. Om 03:00 uur gaat de klok een uur achteruit. Hierdoor wordt het vroeger licht en vanzelfsprekend eerder donker.
Tips om je kindje te laten wennen aan de wintertijd
Stapsgewijs invoeren
Wil je de wintertijd stapsgewijs invoeren? Breng je kind dan elke avond een kwartiertje later naar bed. Gaat je kind normaal om 19:00 uur naar bed? Breng hem dan de eerste nacht om 19:15 uur naar bed en de volgende dag om 19:30 uur. Het zijn elke keer maar 15 minuten, maar toch went je kindje zo geleidelijk aan zijn nieuwe bedtijd. Na een paar dagen zit je kind in het juiste ritme en houdt hij zijn normale bedtijd weer aan..
Licht en donker
Om de biologische klok van je kind zo snel mogelijk te laten wennen aan de wintertijd is het gebruik van licht en donker in de slaapkamer belangrijk. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk natuurlijk licht de kamer binnenkomt door het gebruik van goede raamverduistering. Zodra het tijd is om op te staan laat je zoveel mogelijk zonlicht de kamer in. Je zult zien dat de biologische klok van je kind zo snel mogelijk went aan de wintertijd.
Dagelijkse routine aanhouden
Je kunt er ook voor kiezen om te doen alsof er niets is veranderd. Volg dan vanaf zondag gewoon jullie normale dag- en slaaproutine. Dat betekent dat je het ontbijt, de tussendoortjes, de lunch en het diner aanbiedt volgens de nieuwe kloktijd. Ook bij het slapen houd je de nieuwe tijd aan. Doordat alles eigenlijk een uur later plaatsvindt, kan het zijn dat je kindje de eerste paar dagen eerder honger heeft of wat sneller moe is. Probeer hier flexibel mee om te gaan.
Borstvoeding
Voed je op verzoek? Dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen. Als je voedt volgens een schema dan kun je ervoor kiezen om de voedingen aan te houden volgens de zomertijd. Wil je toch over op de wintertijd, dan kun je de voedingstijden gedurende een week telkens iets verschuiven. Omdat je baby hieraan moet wennen, kan het zijn dat hij niet zoveel drinkt als normaal. Is dit het geval bied dan gerust tussendoor wat melk aan. Zo zorg je ervoor dat je kind toch genoeg melk binnenkrijgt.