Wanneer vertellen dat je zwanger bent?
Yes, gefeliciteerd! Wat superleuk dat je zwanger bent. Nu jij het weet, komt ook het moment om je zwangerschap aan anderen te vertellen. De ene doet dit meteen na het zien van de zwangerschapstest, terwijl de ander liever wat langer wacht. En weet je? Alles is helemaal goed!
Maar wanneer deel je dit bijzondere nieuws en aan wie? Dat is helemaal aan jou. De meeste vrouwen kiezen een moment dat voor hen goed voelt. Sommige aanstaande ouders vertellen het direct aan hun beste vriendin of moeder, terwijl anderen liever nog even wachten. Iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeur.
Bespreek ook met je partner hoe jullie dit willen aanpakken. Een zwangerschap aankondigen is een bijzonder moment, en het is belangrijk dat jullie hier allebei achter staan. Doe vooral wat goed voelt en geniet van deze speciale tijd!
12 weken wachten?
Veel zwangere vrouwen kiezen ervoor om hun zwangerschap pas na 12 weken te delen. Dit is een richtlijn waar sommige vrouwen zich prettig bij voelen, omdat een van de zes zwangerschappen eindigt in een miskraam, waarvan 80% binnen het eerste trimester*. Na deze eerste drie maanden is de spannendste periode vaak voorbij, en heb je iets meer zekerheid. Toch vinden sommige vrouwen het fijner om het eerder te vertellen, doe vooral waar jij je comfortabel bij voelt!
Voor- en nadelen
Als je ervoor kiest om eerder te vertellen dat je zwanger bent, kan dat voordelen hebben. Mocht er iets misgaan, dan heb je meer steun om je heen. Maar het kan ook lastig zijn, omdat je dan ook iedereen het slechte nieuws moet vertellen en er continu mee geconfronteerd wordt. Veel aanstaande ouders wachten daarom liever tot de 12-wekenecho, waar je meestal ook de uitgerekende datum te horen krijgt. Dit kan een mooi moment zijn om je zwangerschap aan te kondigen, bijvoorbeeld met een foto van de eerste echo!
Geheim houden
Wil je je zwangerschap nog even geheim houden? Dan kan dat in de eerste 12 weken best een uitdaging zijn. Je vriendinnen merken misschien dat je ineens geen wijntje meer drinkt, en collega’s kunnen opvallen dat je je favoriete broodje filet americain ineens links laat liggen. Ook zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, kunnen je verraden. Een leugentje om bestwil kan in zulke situaties handig zijn. Zorg er wel voor dat je die bedacht hebt, zodat je niet per ongeluk door de mand valt als je het nieuws nog even voor jezelf wilt houden!
Wanneer vertel je het op je werk?
Het kan best spannend zijn om je baas en collega’s te vertellen dat je zwanger bent. Hoe zullen ze reageren? Gelukkig zijn er wettelijke richtlijnen voor. Je bent verplicht om je werkgever uiterlijk 3 weken voor je verlof op de hoogte te stellen. Maar eerder vertellen mag natuurlijk ook en heeft vaak voordelen!Veel zwangere vrouwen kiezen ervoor om het eerder te delen, zodat hun werkgever voldoende tijd heeft om een vervanger te regelen of taken anders te verdelen. Dit kan niet alleen rust geven op de werkvloer, maar ook voor jou als zwangere vrouw fijn zijn. Als je bijvoorbeeld last hebt van misselijkheid, vermoeidheid of andere zwangerschapskwaaltjes, kan je werkgever hier rekening mee houden en kunnen er afspraken worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan flexibelere werktijden of tijdelijk lichtere werkzaamheden.Het belangrijkste is dat jij bepaalt wanneer je het vertelt en dat je je er prettig bij voelt. Sommige vrouwen vertellen het al vroeg, terwijl anderen liever wachten tot na de 12-wekenecho. Kies vooral een moment dat voor jou goed voelt en wees niet bang om in gesprek te gaan over wat jij nodig hebt tijdens je zwangerschap!
Wie vertel je het nog meer?
Nadat je het grote nieuws hebt gedeeld met je familie, vrienden, collega’s en schoonouders, zijn er nog een paar mensen die handig zijn om op tijd in te lichten. Naast je directe omgeving zijn er namelijk ook professionals die een belangrijke rol spelen tijdens je zwangerschap.
Kraamzorg
Zo is het verstandig om op tijd contact op te nemen met een kraamverzorgster. In sommige regio’s is er veel vraag naar kraamzorg, dus hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de zorg krijgt die je wenst. Ook is het goed om je verloskundige in te lichten. Zij begeleidt je tijdens de zwangerschap en kan al vroeg adviezen geven die helpen bij een goede start voor jou en je baby.
Soms kan het ook nodig zijn om alvast een gynaecoloog op de hoogte te stellen, bijvoorbeeld als je een medische indicatie hebt of extra controles nodig hebt. Door dit tijdig te regelen, weet je zeker dat je de juiste zorg krijgt en kun je met een gerust hart genieten van je zwangerschap!
Kortom, een zwangerschapsaankondiging kan op veel manieren en op verschillende momenten. De keuze ligt helemaal bij jou! Of je het direct deelt, na 3 weken of na de 12-wekenecho, doe vooral wat goed voelt voor jou en je partner. En vergeet niet om van dit bijzondere moment te genieten voor je het weet, is jullie kleintje er al!
Bron: Main line health