Tips voor een gezonde zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is je gezondheid extra belangrijk. Je lichaam is nu immers niet alleen jouw huisje, maar ook dat van je baby. Waar moet je rekening mee houden en waar kan je op letten? Bekijk hier onze tips voor een gezonde zwangerschap.
Slik foliumzuur.
In de eerste weken van je zwangerschap speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je baby. Tijdens je zwangerschap heb je dan ook dagelijks zo’n 400 microgram extra foliumzuur nodig. Het is raadzaam hier al mee te beginnen vóórdat je zwanger bent, zo heeft je lichaam al een klein voorraadje opgebouwd. Ben je net zwanger, maar nog niet begonnen met het innemen van foliumzuur? Doe dit dan alsnog tot de 10e week van je zwangerschap, daarna kan je hiermee stoppen. Het is niet schadelijk als je foliumzuur ook na de 10e week door blijft slikken, het is alleen niet meer noodzakelijk.
Slik extra vitamine D.
Vitamine D ondersteunt onder andere de botaanmaak bij je kindje en bij jou. De Gezondheidsraad adviseert daarom om je hele zwangerschap 10 microgram extra vitamine D te slikken. Normaal gesproken haal je voldoende vitamine D uit je voeding en uit zonlicht, maar tijdens je zwangerschap kan je wel wat extra vitamine D voor je kleine gebruiken.
Eet gezond en gevarieerd.
Dit is natuurlijk altijd verstandig, maar tijdens je zwangerschap al helemaal. Je kindje krijgt immers alle voedingsstoffen binnen die jij tot je neemt en heeft deze nodig om zich goed te ontwikkelen en te groeien. Kies voor volkorenbrood, eet iedere dag ten minste 250 gram groente, neem 2 stuks fruit tussendoor en houd rekening met 2 tot 3 porties zuivel per dag. Drink daarnaast iedere dag minimaal 1,5 tot 2 liter vocht, uiteraard non-alcoholisch.
Eet (vette) vis of slik visolie.
Vetzuren in vis zijn erg belangrijk voor de hersenontwikkeling van je ongeboren baby. Probeer daarom 2x per week vis te eten of slik visolie als vervanging. Let wel op de soort vis die je eet. Rauwe vis is af te raden (tenzij je héél zeker weet dat de vis vers is) en ook roofvissen (dus ook tonijn!) kan je voorlopig beter laten staan. Tonijn uit blik kan je wel gewoon eten, net als Nederlandse rivier- en kweekpaling.
Beweeg voldoende.
Dit blijft ook tijdens je zwangerschap belangrijk. 30 minuutjes per dag is al voldoende, maar je kan er ook voor kiezen om daarnaast te (blijven) sporten of je aan te melden voor een zwangerschapscursus. Het is niet alleen goed voor je lijf, maar draagt ook nog eens bij aan een prettigere zwangerschap, bevalling en herstel. Er geldt namelijk: hoe fitter je bent, hoe beter je conditie tijdens de zwangerschap en bevalling, en hoe sneller je herstelt na de bevalling.
Zorg voor ontspanning en verwen jezelf.
Stress is nooit fijn, maar je kan het tijdens je zwangerschap al helemaal niet gebruiken. Langdurige stress is een aanslag op je immuunsysteem, wat je baby niet ten goede komt. Verwen jezelf daarom lekker veel en zorg dat je genoeg leuke dingen doet waardoor je ontspant. Lees wat vaker een goed boek, pak samen een filmpje of vraag een lekkere massage aan je partner. De sauna en zonnebank kan je tijdens je zwangerschap beter overslaan. Probeer daarnaast situaties te vermijden die veel stress opleveren.
Absolute don’ts.
Het lijkt een open deur, maar toch zijn er nog steeds veel zwangere vrouwen die er niet van op de hoogte zijn: alcohol, roken en drugs zijn een absolute no go tijdens je zwangerschap. Ze zijn, net als voor jou, ontzettend schadelijk voor je kindje. Het argument dat stoppen met roken veel stress oplevert en daardoor schadelijker is voor de ongeboren baby dan roken, is overigens een groot fabel. Gewoon niet doen dus. Let ook op met het gebruik van bepaalde medicijnen. Lees de bijsluiter altijd goed en overleg bij twijfel met je huisarts.
Bonus tip: bekijk je zorgverzekering.
Tijdens je zwangerschap, maar ook in de periode daarna, verandert je gezondheid en je zorgvraag. Hiermee veranderen dus ook je zorgkosten. Denk alleen al aan de bezoekjes aan je verloskundige en huisarts, de verschillende echo’s en natuurlijk kraamzorg. Een deel wordt gedekt door je basisverzekering, maar een deel ook niet. Het kraampakket, een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en de eigen bijdrage voor de kraamzorg… de kosten hiervoor zitten niet in de basisverzekering en kunnen behoorlijk oplopen. Het is daarom verstandig om je zorgverzekering al aan het begin van je zwangerschap onder de loep te nemen. Misschien heb je namelijk wel een aanvullende verzekering nodig.
Ook leuk:
- Hoe vind je de leukste babynaam?