Dit had je eerder willen weten over je kraamtijd: van kraamtranen tot naweeën
Aan het einde van de zwangerschap zijn de meeste vrouwen praktisch gezien goed voorbereid op de komst van hun kindje. Het kamertje is klaar, de vluchttas ingepakt en er zijn meer dan genoeg hydrofiele luiers, rompertjes en spuugdoekjes in huis. Waar we ons doorgaans een stuk minder goed op voorbereiden, is op alles wat er met jou gebeurt in de periode na de bevalling. We delen de dingen die wij graag van te voren hadden willen weten over de kraamtijd.
Onderstaand artikel is geschreven door How About Mom
1. Kraamtranen zijn niet eenmalig
Van het begrip ‘kraamtranen’ hadden we wel gehoord van onze verloskundige en tijdens de bevalcursus. Maar dat die kraamtranen niet alleen op de befaamde vierde dag vloeien, maar wekenlang aanwezig zijn - dat had niemand ons verteld. Waarom wisten we niet dat je die eerste periode letterlijk door alles in tranen uit kunt barsten? Van de aanblik van je slapende baby of je partner die jullie kindje vasthoudt. Door je pijnlijke borsten of de gebroken nachten. Tranen van trots als jullie voor het eerst samen naar buiten gaan, tranen van weemoed als je de rompertjes maat 50 moet opbergen. Zo-veel tranen.
Het beste hulpmiddel? Gewoon laten lopen, vooral niet in proberen te houden. Kraamtranen horen er nu eenmaal bij en zijn niet gebonden aan één bepaalde dag.
2. (Nachtelijk) zweten is een ding
Wie ruikt hier zo naar zweet, ben ik dat?! Een puber is er niets bij. Onder invloed van de hormonen die door je lijf gieren kun je veel gaan zweten. En stinken. Zelfs als lig je stil in bed. Sterker nog: vaak is het ‘s nachts het ergst… Het helpt om te bedenken dat dit zweten een belangrijke functie heeft. Je lichaam draait in de periode na de bevalling overuren om zich te ontdoen van al het extra vocht dat er werd vastgehouden tijdens je zwangerschap.
Een goede (natuurlijke) deodorant - liefst geen spray als je borstvoeding geeft - en katoenen kleding dragen kan helpen. Schrale troost, ook dit wordt vanzelf weer minder.
3. Naweeën zijn geen pretje
Denk je eindelijk klaar te zijn met de bevalling, komen er nog naweeën achteraan. Het verschilt van vrouw tot vrouw - en ook of het je eerste, tweede of derde kindje is - maar bijna alle nieuwe moeders hebben hier last van. Soms zelfs erg veel last. Waren die gewone weeën nog wel te doen omdat ze een duidelijke functie hadden, lijken naweeën pure pesterij. Hoe vervelend ze ook kunnen voelen, naweeën hebben ook een functie. Ze helpen bij het samentrekken van de baarmoeder en dat is nodig om weer te krimpen en bloedverlies te stoppen. Tijdens het borstvoeden kun je naweeën soms nog sterker voelen door het hormoon oxytocine dat aangemaakt wordt tijdens het voeden.
Een goede tip: ga vóór elke voeding even plassen, want een lege blaas zorgt voor minder naweeën.
4. ‘Nee’ zeggen tegen kraambezoek mag
Het idee van kraambezoek is leuk: vrienden of familie op bezoek die de baby komen bewonderen, een beschuitje eten en een cadeautje meebrengen. Je bent natuurlijk apetrots op jullie kindje, dus dat wil je graag delen. Maar sommige dagen wil je eigenlijk even niets. Voel je hoe vermoeid je bent, loopt de borstvoeding moeizaam en wil je alleen met jouw baby'tje zijn. Weet dat je ook ‘nee’ kan zeggen tegen kraambezoek. Zeker als het je eerste kindje is, ben je snel geneigd de boel een beetje over je heen te laten komen en is het soms lastig om je grenzen aan te geven. Wij hadden van te voren graag wat bewuster na willen denken over hoe we om willen gaan met kraambezoek.
Onthoud: iedere moeder is anders en iedereen heeft andere wensen als het om de kraamtijd aangaat. Er is geen goed of fout, zolang jij een keuze maakt die bij jou past.
5. Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend
Het lijkt zoiets natuurlijks, iets wat bij alle andere moeders ‘zomaar’ lukt. Maar vergis je niet: borstvoeding geven hoeft helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Het kan uitdagend en vermoeiend zijn en veel van je vragen. Wat hielp ons goed? Schakel hulp in als dat nodig is, bijvoorbeeld van een lactatiekundige. Zorg voor een goede basis met onder andere comfortabele voedingsbh’s, verzorgende tepelcreme en een stevig voedingskussen. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen, voldoende te eten en te drinken, want borstvoeding geven vraagt veel van je lichaam. Zeker in de periode dat je nog aan het herstellen bent van de bevalling.