Huiltjes van je baby herkennen
Je pasgeboren baby huilt veel, en dat is logisch. Huilen is hun manier om te communiceren, maar zonder woorden is het soms lastig te begrijpen wat er aan de hand is. Soms weet je het direct, soms blijft het een raadsel. Gelukkig is er een manier om de verschillende huiltjes te herkennen. Zo begrijp je sneller wat je baby nodig heeft en hoef je je minder zorgen te maken. Handig, toch?
Wat is Dunstan babytaal?
Dunstan Babytaal is een methode waarmee je de verschillende huiltjes van je baby leert herkennen. Pasgeborenen maken vijf specifieke geluiden die aangeven wat ze nodig hebben, zoals honger, moeheid of ongemak. Door deze signalen te begrijpen, kun je sneller en gerichter reageren op je kleintje. Dit zorgt niet alleen voor meer rust, maar helpt ook om beter in te spelen op de behoeften van je baby. Zo wordt het ouderschap net een beetje makkelijker en voelt je baby zich sneller getroost en begrepen.
Deze methode is ontwikkeld door Priscilla Dunstan, die ontdekte dat haar baby steeds dezelfde geluiden maakte voor bepaalde behoeften. Toen ze dit bij andere baby's onderzocht, zag ze dat deze geluiden wereldwijd hetzelfde zijn, ongeacht nationaliteit. Door deze huiltjes te herkennen, kun je sneller inspelen op wat je baby nodig heeft.
De huiltjes herkennen
Het belangrijkste is om goed te luisteren voordat je baby echt begint te huilen. Het gaat namelijk om de eerste geluidjes die ze maken, nog voordat het huilen volledig doorbreekt. Deze subtiele klanken zijn vaak al een aanwijzing van wat je baby nodig heeft. De geluidjes ontstaan door reflexen, zoals het zuigreflex of het samentrekken van de buikspieren. Wanneer er geluid bij zo’n reflex komt, vormt zich een van de vijf herkenbare huiltjes.
Door deze signalen vroeg te herkennen, kun je sneller inspelen op de behoeften van je baby. Dit helpt niet alleen om huilbuien te voorkomen, maar helpt ook in het begrijpen van je kleintje.
De 5 huiltjes
- Neh: ik heb honger. Als je kleintje geluid maakt zoals neh of nah dan heeft je kleintje waarschijnlijk honger. Het is het zuigreflex wat dit geluid veroorzaakt.
2. Eh: er zit een boertje vast. Hoor je het geluid eh dan is de kans groot dat er een boertje vast zit.
3. Eairh: darmkrampjes. Als je dit geluid hoort dan heeft je kleintje waarschijnlijk een darmkrampje. Het is een persend geluid wat van de buik komt. Alle geluidjes lijken best op elkaar, maar deze gaat vaak gepaard met gebalde vuistjes. Ook kan het strekken en optrekken van de beentjes een signaal zijn bij dit geluid. Dit kan je verhelpen door over het buikje te aaien of een warm badje.
4. Owh: moe. Bij owh betekend het vaak dat je kleintje moe is. Dit komt voort uit een gaapreflex.
5. Heh: ongemak. Als je kleintje het geluid heh maakt dan heeft hij/zij het bijvoorbeeld warm of koud of er is een schone luier nodig. Let bij dit geluidje vooral op de H die als eerst wordt uitgesproken.
Het kan lastig zijn de verschillende geluidjes te herkennen. Daarom kunnen de extra herkenningspunten helpen om te weten wat je kleintje wil.
Voordelen
Het leren herkennen van de huiltjes van je baby heeft veel voordelen:
✔ Je weet sneller wat je baby nodig heeft. Door de geluidjes te begrijpen, kun je beter inspelen op de behoeften van je kleintje.
✔ Minder onrustige nachten. 's Nachts kan het een uitkomst zijn! Als je direct weet wat er aan de hand is, kan dat betekenen dat je minder vaak en minder lang wakker bent.
✔ Ook vaders kunnen meedoen. Niet alleen moeders, maar ook vaders (of andere verzorgers) kunnen de huiltjes leren herkennen en direct helpen.
✔ Sneller een oplossing, Doordat je beter begrijpt wat je baby nodig heeft, kun je het ongemak sneller verhelpen. Dat zorgt voor een rustigere baby én een gerust gevoel voor jou.
Werkt het echt?
Hoewel Dunstan Babytaal niet wetenschappelijk is bewezen, kan het toch een handige methode zijn om de huiltjes van je baby beter te herkennen en te begrijpen.
Wil je er meer over leren? Er zijn verschillende trainingen en cursussen beschikbaar waarin je deze methode onder de knie kunt krijgen. Zo kun je de geluidjes nog beter herkennen en makkelijker inspelen op de behoeften van je kleintje.