Anouk blogt: het verschil tussen mijn zomer- en winterbaby
Onze oudste werd geboren in november. Officieel nog herfst, maar voor mij is iedere maand met temperaturen onder de tien graden gelijk aan de winter. De nieuwste aanwinst van de familie is van eind juni en dus een zomerkind.
Met van beide smaken één exemplaar in huis kan ik goed vergelijken wat de grootste verschillen zijn. Ook durf ik nu te zeggen wat voor mij persoonlijk de leukste tijd was om zwanger te zijn, een kind te baren én van het verlof te genieten.
Disclaimer: ik weet dat je maar in zeer beperkte mate invloed kunt uitoefenen op het geboorteseizoen van je kind en dat het moment waarop je zult bevallen heel erg bijzaak is.
Verlof binnen versus verlof buiten
Tijdens mijn winterverlof sleet ik de dagen op de bank, onder een kleedje met een theetje, houtkachel aan en de gordijnen dicht. Afgesloten van de buitenwereld en heerlijk in mijn eigen warme bubbel. Tijdens mijn zomerverlof zat ik ook in een warme bubbel, maar dan veroorzaakt door die belachelijk hete maanden die we achter de rug hebben. Ik bracht veel tijd door op terrasjes, in de speeltuin met de oudste, in de ijssalon óf gewoon onder de parasol in onze heerlijke tuin. Wat ik leuker vond? De zomerperiode. Van Vitamine D is namelijk nog nooit iemand slechter geworden. Maar ik kan me ook al enorm verheugen op de koudere maanden die eraan komen hoor. Nu niet met één maar met twee kindjes voor de kachel. Genieten!
Lang licht versus vroeg donker
Dit is absoluut in het voordeel van de zomerbaby. Het feit dat het ‘s avonds langer licht is maakt het wachten op die laatste fles (ergens tussen 22.00 uur en 23.00 uur) een stuk draaglijker. Toen onze oudste nog zo’n late fles kreeg was het om 17.00 uur al donker en begon mijn lichaam met het aanmaken van melatonine. Ik kan je vertellen: dan duurt de avond laaahaaang!
Hitte versus koude dagen tijdens zwangerschap
Puntje voor de winterbaby. Maar dat komt misschien ook omdat we écht een bloedhete lente en zomer achter de rug hebben. Ik glom als een kerstbal, maar dan niet dankzij die ‘pregnancyglow’ maar gewoon van het zweet. En dikke voeten. En een energieniveau dat smolt onder de zon. En iedere nacht honderd keer wakker worden van de warmte (en om te plassen). Dat was in de wintermaanden allemaal een stuk minder aan de orde hoor.
Kind te warm versus kind te koud
Is alleen een romper niet te fris? Maar met broekje of jurkje erbij is het toch veel te warm? Moeten we de kinderwagen voorverwarmen met kruiken? Zullen we een extra dekentje in de wieg leggen? Moet hij niet gewoon een romper met lange mouwen onder zijn dikke trui aan? Het maakt niet uit in welk seizoen je een baby krijgt: vragen over het aankleden en op temperatuur houden van je newborn houd je altijd. Echt!
Luchtige jurkjes versus dikke truien
Bij beide zwangerschappen droeg ik tijdens de zomermaanden positiekleding, maar bij de zomerbaby was dat helemaal op het eind. Als je geen energie meer hebt om jezelf in een spijkerbroek te hijsen (of als je zelfs die maternity jeans niet meer past) en als je je dikke voeten in geen enkele schoen meer gepropt krijgt. Dat was toch een stuk prettiger dan de laatste weken in dikke truien en trainingsbroeken. Wat positiekleding betreft ga ik voor de teenslippers en de fladderige jurkjes, dat moge duidelijk zijn.
Zomervakantie issues
Als je in de zomer bevalt, is de kans vrij aannemelijk dat de jaarlijkse zomervakantie er even bij inschiet. De laatste weken van je zwangerschap mag je sowieso niet vliegen en negen van de tien hoogzwangere dames blijven in die periode ook gewoon graag dichtbij huis. Als je eenmaal bevallen bent lijkt zo’n vakantie meteen weer een hele onderneming – het zweet breekt me al uit bij het idee van vliegen of meer dan twee uur in de auto met newborn – dus worden de plannen op de lange baan geschoven. En van uitstel komt in dit geval meestal afstel.
Korte nachten versus lange nachten
Met een baby zijn je nachten sowieso kort, maar in de zomer is het allemaal net een tikkie makkelijker te overleven. Het is simpelweg minder pijnlijk als je newborn om zes uur in de ochtend begint te mekkeren en je dan al wat zonlicht door je raam naar binnen ziet vallen en vogeltjes buiten hoort fluiten.
De vrije dagen
Een zomerbaby is fijn omdat je dankzij je verlof een zestien weken durende zomervakantie hebt terwijl het je geen enkele vrije dag kost. In de wintermaanden heb je - met dank aan de feestdagen - toch al veel vrije dagen die je gratis en voor niets krijgt. Puntje voor de zomerbaby dus.
Doorrijden versus fileleed
Het fijne aan werken in de zomerperiode is dat je nauwelijks nog in de file staat omdat half Nederland aan de Spaanse Costa ligt. Met een zomerbaby en dus verlof in deze rustige periode op de weg heb je hier echter precies niets aan. De wintermaanden daarentegen staan bekend om ellende op de weg en files van hier tot Jericho. Dankzij de winterbaby en dus verlof tijdens deze filegevoelige periode ontsnap jij aan al het snelwegterreur dat bij de donkere maanden hoort. Wat dat betreft is die winterbaby perfect getimed.
De winnaar? Voor mij is dat de zomerbaby. Het brengt allemaal net wat meer ‘gemak’ met zich mee. En met twee kleine kinderen (eentje van een paar weken en eentje van anderhalf) is gemak mijn lievelingswoord!
Anouk Zwager schrijft maandelijks een blog voor de Negenmaandenbeurs. Niets missen van Anouk, volg haar ook op Instagram of lees de blogs op haar website.
Ook leuk om te lezen:
- Mama Anouk Zwager blogt voor de Negenmaandenbeurs
- Anouk blogt: rondje supermarkt met twee kids