Babyzwemmen, waar let je op? Alle do's & dont's op een rij
Lekker plonzen met je kindje in het water… Babyzwemmen is hartstikke leuk! Maar de eerste keer met je kleintje naar het zwembad kan spannend zijn. Zoveel om aan te denken: wat neem je mee? Wanneer is het zwembad geschikt? Hoe lang kan je in het water blijven? Met onderstaande tips ben je helemaal voorbereid!
Vanaf welke leeftijd kun je babyzwemmen?
Als je kindje gezond en goed groeit, kan je vanaf ongeveer 2-3 maanden met je baby gaan zwemmen. Over het algemeen wordt aangeraden pas te beginnen na de eerste vaccinaties die je kindje met ca. 8 weken heeft gekregen. Tot die tijd is het beter om even met babyzwemmen te wachten, omdat je baby dan nog erg kwetsbaar is voor infecties.
Ook hebben jonge baby's meer kans om onderkoeld te raken in het water, omdat ze zichzelf nog niet goed warm kunnen houden. Je kunt dus beter niet té vroeg beginnen.
Let op! Is je kindje te vroeg geboren, groeit hij niet goed of heeft hij last van zijn luchtwegen? Overleg dan altijd even met de huisarts of het consultatiebureau of je al kunt gaan babyzwemmen.
Hoe lang kan je gaan babyzwemmen?
Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg. Voor een klein kindje kunnen alle nieuwe prikkels in het zwembad erg intensief zijn. Let er ook op dat je kindje niet te veel afkoelt. Bij te veel bibberen of blauwe lippen of vingers, is het zeker tijd om het bad uit te gaan en lekker op te warmen.
Waar kun je babyzwemmen?
Wanneer je gaat babyzwemmen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten qua locatie. Allereerst de temperatuur van het zwemwater. Een temperatuur van rond de 31 á 32 graden is het prettigste voor je baby. Let daar dus goed op bij de keuze van een zwembad.
Ga je op vakantie in de buurt van een riviertje, recreatieplas of strand? Dan kan je uiteraard ook lekker in het water spelen met je kleintje, maar houd er rekening mee dat het echte natuurwater bijna altijd te koud zal zijn. 'Echt' zwemmen met je baby in natuurwater wordt dus afgeraden. De lichaamstemperatuur van je kindje zal tijdens het zwemmen namelijk snel dalen. Maar lekker pootje baden of plonsen in ondiep, opgewarmd water kan vaak prima.
Houd er op het strand rekening mee dat zout water kan prikken als je baby wondjes of eczeem heeft. Dan wordt babyzwemmen een pijnlijke bedoening.
Wat neem je mee naar babyzwemmen?
Er zijn een aantal essentials die je mee moet nemen wanneer je met je kleintje gaat pootjebaden. Welke items echt onmisbaar zijn voor een sessie babyzwemmen, vertellen we je graag hieronder.
1. Uiteraard niet te vergeten: een zwemluier!
En daarnaast een zwembroekje of badpakje. Tip! Neem een maxi-cosi mee en kleed eerst jezelf om en dan pas je kindje.
SHOP ZWEMLUIERS
2. Een lekkere badcape of (hand)doek
Om je kindje direct na het zwemmen in te wikkelen.
SHOP BADCAPES
3. Een flesje melk
Er moet ook gegeten worden, zwemmen is intensief.
SHOP FLESJES
4. Gewone luier(s)
Voor na het babyzwemmen.
SHOP LUIERS
5. Babydoekjes
Standaard uitrusting bij het verschonen, natuurlijk.
SHOP BABYDOEKJES
6. Droge, warme kleding
Om je kleintje warm mee in te kunnen pakken na het babyzwemmen. Omdat een baby zichzelf moeilijk kan opwarmen, is het prima om voor een echt lekker warm pakje te gaan.
SHOP BABYKLEDING
7. Eventueel: een zwemband/zwemvleugeltjes
They see me floating...
SHOP ZWEMBAND
8.Eventueel: bodylotion of babyolie voor achteraf
Om de drooggewreven billetjes mee in te vetten na het babyzwemmen. Heerlijk! Dit voorkomt allerlei soorten uitslag, maar ook een droog huidje.
SHOP BABY HUIDVERZORGING
Enne... vergeet natuurlijk je eigen zwemspullen, handdoek en slippers niet!
Last but not least: doe het rustig aan
Naast dat het heel leuk is, is babyzwemmen ook heel goed voor de ontwikkeling van je kleine. Maar doe het wel rustig aan als je voor het eerst gaat zwemmen. In het zwembad komen er namelijk flink wat nieuwe prikkels op een baby af. Laat je baby dan ook beetje bij beetje aan het water wennen. Merk je dat je kindje het spannend vindt, doe dan een stapje terug.
Extra tips
-Plan je eerste bezoekje naar het zwembad op een kalm moment, zodat je kindje al die nieuwe indrukken rustig kan verwerken. Bel bijvoorbeeld het zwembad van te voren om te checken wat rustige uren zijn, zodat je niet nét die eerste keer naar het zwembad tijdens schoolzwemmen plant.
-Ga samen met een andere ouders, een bevriende moeder of vader. Wel zo gezellig én twee paar ogen zien altijd meer dan één. Misschien wel fijn als je voor het eerst gaat zwemmen met je kleintje.
-Is jouw baby geen baby meer, maar wil je toch graag gaan zwemmen? Je kunt een cursus volgen met je kind waarbij jouw kind leert 'drijven'. Geen zwemles dus, maar drijfles. Veilig én leuk!
Het is natuurlijk best spannend om je kind voor het eerst het water in te zien gaan - misschien helpt het idee dat je kindje weet hoe te drijven die spanning wat weg te nemen.
Lees ook:
- Dit is het verschil tussen een zomer en winterbaby
- Darmkrampjes bij je baby, wat kun je doen?
- Zwanger in de zomer: 5 tips om de hitte te trotseren