Hoe overgaan op vaste voeding?
Voeding

Hoe overgaan op vaste voeding?

Is jouw baby er al aan toe, aan een lekker stukje groente of fruit? En wanneer geef je dan dit eerste hapje aan je baby? Er bestaat eigenlijk geen specifiek moment om de routine eens helemaal om te gooien, elk kind is immers anders. Meestal gaan ouders experimenteren met vaste voeding als de baby overgaat van vijf naar vier voedingen per dag; tussen de 4e en 6e maand. Over het algemeen kunnen kindjes het hoofdje dan omhoog houden en niet elke hapje wordt dan uitgespuugd.

Wanneer begin je met vaste voeding?

Tussen de 4 en 6 maanden is je baby toe aan zijn eerste vaste hapje. Je merkt dat hij toe is aan vastere voeding door het sabbelen op zijn vuistje, de smakgeluidjes die hij maakt en zijn interesse in jouw eten. Als je vaste voeding wilt aanbieden aan je baby hoeft hij nog niet te kunnen zitten, maar het is wel belangrijk dat hij zijn hoofdje rechtop kan houden.

Tip! Uit onderzoek is gebleken dat je – om voedselallergie te voorkomen – je baby het beste rond 4 maanden kunt laten wennen aan vaster voedsel. Starten met vaste voeding gaat ook prima samen als je nog borstvoeding geeft. (het advies voor borstvoeding is minimaal 6 maanden, liefst nog langer).

Waarom vaste voeding als de baby ca. 4 maanden is?

Naast dat de baby het hoofdje al wat rechter op kan houden en de tongreflex (die ervoor zorgt dat elk hapje wordt uitgespuugd) verdwenen is, is de kans op voedselallergie ook kleiner dan wanneer je op latere leeftijd aan vast voedsel begint bij je baby.

Je kindje leert happen van een lepel en wordt zo al langzaam klaargestoomd voor de echte maaltijden die later komen gaan. Weet je niet zeker of je baby er al aan toe is? Let eens op de signalen die zij/hij afgeeft, denk aan smakkende geluidjes of de manier waarop je kindje het eten van jouw bord kijkt.

Let op: de eerste (oefen)hapjes voor je baby zijn enkel bijvoeding en vervangen dus niet de fles- of borstvoeding.

Eerste hapje: groente of fruit?

Het geven van vastere voeding dien je rustig op te bouwen. Begin niet direct met een boterham met kaas of een bord aardappelpuree. Door te oefenen met vaste voeding went je baby langzaam aan andere smaken dan de vertrouwde melksmaak. Maar kies je vervolgens dan voor een groente- of fruithapje? Er wordt geadviseerd te starten met een groentehapje zodat de baby al snel went aan een hartige smaak. De ervaring leert dat baby’s die eerst fruithapjes krijgen, niet snel wennen aan het groentehapje wat daarna volgt. Haast alle gezonde producten die je zelf ook eet, kun je je baby geven.

Populaire groenten zijn bloemkool, boontjes, doperwten, worteltjes of pompoen. Fruitsoorten die over het algemeen goed worden ontvangen zijn banaan, peer, perzik en meloen.

Tot wanneer geef ik mijn baby deze oefenhapjes?

Met de oefenhapjes ga je door tot ca. 8 maanden waarna je langzaamaan de borst- of flesvoeding vervangt door ‘echte’ maaltijden. Het is dus ook nog niet zo heel erg van belang hoeveel jouw baby in het begin aan vast voedsel eet, laat je kindje er maar rustig aan wennen. Je merkt vanzelf wanneer de behoefte aan vaste voeding groter wordt. Goede voedingsschema’s voor je baby vind je volop online, ideaal om als uitgangspunt te nemen.

Tips voor vaste voeding

  • Het is heel normaal dat je baby niet direct een heel bakje groente of fruit weglepelt. Begin met een paar hapjes (formaat theelepel) per dag en bouw het langzaam op
     
  • Verwacht niet dat je baby direct zal smullen van al die nieuwe smaken. Een vies gezicht trekken hoort erbij. Door het voedsel aan te blijven bieden zal je kind vanzelf wennen aan de nieuwe smaak.
     
  • Vanaf ongeveer 6 maanden kun je bijvoorbeeld ook vis, vlees, kip, ei en granen als tarwe toevoegen aan de maaltijd. Om de voeding te pureren en vloeibaar te maken kun je een beetje (moeder)melk toevoegen aan je kindjes maaltijd.
     
  • Naast al die vaste hapjes blijft (moeder)melk ook een belangrijke bron van voedingsstoffen. Stop niet melk geven en overleg eventueel met het consultatiebureau hoeveel melk je nog aanbiedt aan je kind. Pas als je kind grotere hoeveelheden en gevarieerd vast voedsel kan eten, kun je een fles- of borstvoeding vervangen door een maaltijd.
     
  • Wees voorzichtig met het toevoegen van bepaalde supplementen. Suiker en zout kun je beter weglaten uit het veste hapje van je kind
     
  • Pas ook op met gluten en nitraat rijke voeding. Voedingsmiddelen met gluten kunnen darmklachten geven. Nitraat zelf is niet direct schadelijk maar wanneer je deze voedingsmiddelen bewaart of bereidt en nitraat wordt omgezet in nitriet kan het wel schadelijk zijn voor je kind. Nitraatrijke groente zijn: spinazie, andijvie, postelein, kool, bietjes spitskool, venkel, paksoi, raapstelen en koolrabi.

Wat zeggen experts, merkdeskundigen en andere ouders?

Loading component...