Borstvoeding: zo werkt het!
Voeding

Borstvoeding: zo werkt het!

Na negen maanden zwangerschap is het zo ver; je baby wordt geboren. Tijdens de zwangerschap heeft jouw lijf je baby voorzien van alles wat hij nodig had. Na de geboorte van je baby kan je lijf dat nog steeds. Vlak na de bevalling beginnen je borsten namelijk met het maken van moedermelk. De eerste dagen heel kleine beetjes, het colostrum. Het bevat alles wat je baby nodig heeft. Zo rond de derde dag begint de hoeveelheid melk toe te nemen. Meestal krijg je dan stuwing: een vol gevoel in je borsten. Dat gevoel kan pijnlijk zijn. Door vaak te voeden kun je dit gevoel verlichten.

Je baby vindt vaak drinken ook fijn. Hij was in je buik gewend om constant voeding te krijgen. Baby’s drinken de eerste maanden dan ook minstens acht tot twaalf keer per etmaal! Ze drinken niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Vaak drinken is goed voor de groei, maar ook voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld de hersenen.

Wanneer borstvoeding geven

Je baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft. Deze voedingssignalen leer je herkennen door je baby dichtbij je te houden. Je zult zien dat je baby zoekend draait met zijn hoofd, smakkende geluiden maakt, op zijn vuist sabbelt en gaat bewegen. Je hoeft dus niet te wachten tot je baby huilt. Als je baby laat merken dat hij wil drinken, kun je hem al aan de borst laten gaan.

Elke baby is anders en dus zijn voor alle baby’s de voedingen ook anders. De ene baby drinkt snel en gulzig, de andere baby heeft meer tijd nodig voor een voeding. Als je baby niet meer zo actief drinkt aan de borst, kun je kijken of hij de andere kant wil drinken. Actief drinken kun je vaak zien en horen. Zijn kaken bewegen, helemaal tot aan de oren. Het slikken klinkt als zacht klakken. Niet alle baby’s willen twee borsten drinken. Sommige baby’s hebben na twee borsten nog niet genoeg. Je kunt dan weer verder voeden aan de kant die je als eerste gaf.

Wel of geen borstvoeding?

Niet alle baby’s kunnen (meteen) aan de borst. Bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren worden of ziek zijn. En niet in alle gevallen gaat borstvoeden helemaal perfect. Je kunt last krijgen van tepelkloven of een borstontsteking krijgen. Het is handig om te weten waar je in dat geval de juiste informatie kunt vinden en waar je hulp kunt krijgen. De vrijwilligers van La Leche League zijn via telefoon, email of facebook te bereiken.

Wil je meer weten over borstvoeding? In het boek Borstvoeding, compleet handboek voor ouders lees je er alles over. Van de eerste tot de laatste slok, van afkolven tot afbouwen.

Meer weten over borstvoeding? Wij zijn ervoor!