Zomertijd
Slapen

Zomertijd: 4 tips om je baby voor te bereiden

Van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in en dat betekent dat de klok een uurtje naar voren wordt geschoven. En ook al is het maar een uurtje, toch kan het (slaap)ritme van je kindje hierdoor flink verstoord raken.

En niet alleen je kind, ook jij moet vast even wennen aan de nieuwe tijd. Hoewel het meestal een week duurt voordat iedereen gewend is aan de nieuwe klok, is het toch fijn als je je een beetje kunt voorbereiden. Met behulp van deze 4 praktische tips komt het vast helemaal goed!

Wanneer gaat de zomertijd in?

De zomertijd gaat dit jaar in op zondag 26 maart. De klok gaat een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00 uur. Vergeet je ook altijd hoe het ook alweer precies zit? Gebruik dan dit handige ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit. Hierdoor is het 's ochtends iets langer donker en 's avonds langer licht.

4 tips om je baby voor te bereiden

Bedtijd

Wil je de zomertijd stapsgewijs invoeren? Breng je kind dan elke avond 10 minuten of een kwartiertje eerder naar bed. Gaat je kind normaal om 19:00 naar bed? Breng hem dan de eerste nacht om 18:50 naar bed en de volgende dag om 18:40. Het zijn elke keer maar 10 minuten, maar toch went je kindje zo geleidelijk aan zijn nieuwe bedtijd. Na een paar dagen zit je kind in het juiste ritme en houdt hij zijn normale bedtijd weer aan.

Dagelijkse routine

Je kunt er ook voor kiezen om te doen alsof er niets is veranderd. Volg dan vanaf zondag gewoon jullie normale dag- en slaaproutine. Dat betekent dat je het ontbijt, de tussendoortjes, de lunch en het diner aanbiedt volgens de nieuwe kloktijd. Ook bij het slapen houd je de nieuwe tijd aan. Doordat alles eigenlijk een uur eerder plaatsvindt, kan het zijn dat je kindje de eerste paar dagen nog niet zoveel honger heeft of wat minder moe is. Probeer hier flexibel mee om te gaan.

TIP: Moeite met de dagelijkse routine tijdens de ochtendspits? Met deze tips kom jij de ochtendspits heelhuids door.

Daglicht

Om de biologische klok van je kind zo snel mogelijk te laten wennen aan de zomertijd is daglicht belangrijk. Open dus direct de gordijnen als jullie wakker zijn, laat het daglicht binnenstromen en ga zo vroeg mogelijk naar buiten met je kindje. Is je kind zo vroeg wakker dat het buiten nog donker is? Zet dan zoveel mogelijk lichten aan. Je zult zien dat de biologische klok van je kind zo snel mogelijk went aan de zomertijd.

Borstvoeding

Als je, net als de meeste moeders, voedt op verzoek kun je dit gewoon blijven doen. Mogelijk past je baby met de tijd zelf zijn ritme aan omdat het vroeger licht wordt. Voed je volgens een schema dan kun je ervoor kiezen om de voedingen aan te houden volgens de wintertijd. Wil je toch over op de zomertijd, dan kun je de voedingstijden gedurende een week telkens iets verschuiven. Omdat je baby hieraan moet wennen, kan het zijn dat hij niet zoveel drinkt als normaal. Is dit het geval bied dan gerust tussendoor wat melk aan. Zo zorg je ervoor dat je kind toch genoeg melk binnenkrijgt.

Lees ook: