Kunnen baby's dromen?
Slapen

Kunnen baby's dromen?

Als je je baby in zijn slaap ziet lachen of gekke gezichten ziet trekken, is je baby dan aan het dromen? Kunnen ze dat al? En wat dromen ze dan precies?

Je baby maakt heel wat slaapuren, maar kan hij dan al dromen? Je ziet af en toe een glimlach op het slapende gezichtje verschijnen, of je baby wordt huilend wakker… is het een mooie droom over zijn ouders of misschien een nachtmerrie over een verloren speen? Als ouder heb je geen flauw idee. Gelukkig is de wetenschap op zoek gegaan naar antwoorden.

REM-slaap

Tijdens je REM-slaap (Rappid Eye Movement) droom je als volwassenen het meest om indrukken van de dag te verwerken. Nu slapen baby’s heel veel, ruim vijftig procent meer dan volwassenen. Het is logisch om te denken dat baby’s vaak in een REM-slaap zitten en dus veel dromen. Toch blijkt dat anders te zijn.

Er is een aantal neurologen die betwijfelt of baby’s überhaupt kunnen dromen. Volgens hen zijn de hersenen van de baby’s nog niet genoeg ontwikkeld om over abstracte gedachten en beelden te kunnen dromen. Zij zijn ervan overtuigd dat de REM-slaap bij baby’s een andere functie heeft, namelijk de cognitieve ontwikkeling van het brein.

Kunnen baby’s dan echt niet dromen?

Als baby’s dromen, ziet hun droomwereld er waarschijnlijk anders uit dan volwassenen, omdat zij nog geen woorden of gedachten hebben bij mensen of voorwerpen. Waarschijnlijk komen in hun dromen meer ervaringen voor, zoals bijvoorbeeld gevoelens als het gevoel om gevoed te worden, of eenvoudige beelden zoals het gezicht van de ouders.

Het echte dromen zoals volwassenen dat kennen, begint volgens psycholoog David Foulkes als kinderen tussen de zeven en negen jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd zijn kinderen meer in staat om dingen beter te visualiseren en zijn ze zich meer bewust van hun eigen identiteit. Hierdoor kunnen ze zichzelf beter een rol laten spelen in hun dromen.

Hebben baby’s last van nachtmerries? 

Maar wat als je baby huilend wakker wordt? Kan er dan sprake zijn van een nachtmerrie? De kans dat je baby een nare droom heeft gehad, is vrij klein, omdat je kleine nog niet het gevoel van angst kent. Nachtmerries komen pas voor vanaf tweejarige leeftijd als ze zich meer bewust zijn van angstgevoelens en een actievere fantasie hebben.

Lees ook:

Bronnen: Parents.com, Zwangerenportaal.nl