Slapen

Eerste hulp bij korte dutjes

Is jouw baby jonger dan zes maanden en slaapt jouw kindje alleen nog maar korte dutjes? Merk je dat het aanhouden van een dagritme steeds moeilijker wordt?

Grip op dutjes

Veel ouders maken zich zorgen over de hazenslaapjes van hun baby’s. Moeders voelen dat ze geen grip meer hebben op slaap en voelen zich verantwoordelijk hiervoor. Soms gaat het zo ver dat het voor ze voelt alsof ze falen, alsof ze iets verkeerd doen. Herkenbaar? Dan kan ik je geruststellen mama. Het ligt niet aan jou! Je lieve kleine is een baby, GEEN klok! Laat de verwachting van een vast schema dan ook los en probeer te accepteren dat je niet overal invloed op hebt.

De oorzaken van korte dutjes

Hazenslaapjes komen veel voor gedurende de eerste levensmaanden van baby’s. Dit heeft te maken met het feit dat de slaap zich gedurende deze eerste zes maanden nog moet ontwikkelen.

Neurologisch gezien ontwikkeld de nachtslaap zich tussen week 6 en week 8, de ochtendslaap tussen maand 3 en maand 5 en de middagslaap tussen maand 4 en maand 6. Dat je baby dus niet direct in staat is om alle dutjes vast te leggen en om alle dutjes goed te slapen, is dus helemaal niet gek. En nee: dit ligt dus ook helemaal niet aan jou. Je baby is neurologisch gezien gewoon nog niet in staat om beter te slapen en we mogen dit dus ook niet verwachten.

Die korte dutjes (die jou stress bezorgen) komen dus ongelooflijk veel voor in de eerste paar maanden van het leven van je baby. Het veroorzaakt echt onrust in die perfecte eet / speel / slaaproutine die in de boeken altijd vlekkeloos verloopt.

Waar je wél invloed op hebt

Als neurologisch gezien de slaap nog onvoldoende ontwikkelt is, wat kun je dan als mama dan wel doen om zoveel mogelijk de rust te bewaren? Ik heb een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

1. Probeer dutjes te verlengen (zeker als ze korter dan 45 minuten duren) door je kindje te helpen tijdens de overgang van de ene slaapcyclus naar de volgende.

2. Lukt het verlengen niet of heb je hier geen ruimte of energie voor? Zorg er dan voor dat je baby meerdere korte dutjes per dag kan doen.

3. Houd de nachten rustig door een extreem vroege bedtijd aan te bieden wanneer er overdag veel te weinig geslapen is.

4. Houd leeftijdspassende wakkervensters aan.

5. Zorg goed voor jezelf: schakel hulp in van familie of vrienden om ook af en toe tijd voor jezelf te nemen.

Onthoud: bied altijd dutjes aan! Het is aan je baby om de kans te grijpen. Je kunt je baby niet dwingen om in slaap te vallen of zich aan een perfect schema te houden. Wanneer je kindje de ontwikkeling van slaap doorlopen heeft én de slaapregressie die zich rond maand 4/5 voordoet is voorbij, dan mag je betere dutjes verwachten.

Lees ook: 
Slecht slapen & zwanger: 10 tips voor een betere nachtrust!. 
Slaapregressie of slaapprogressie, hoe en wat.