een goed babymatras kiezen hoe doe je dat
SlapenAdvertorialMusthaves

Een goed baby matras kiezen, hoe doe je dat?

Een baby slaapt gemiddeld 16 uur per dag. Geen wonder dus dat een goede slaapomgeving van groot belang is. Een degelijk matras is alvast een mooi begin, want zeg nu zelf: op een slecht matras slaap jij als volwassene toch ook niet al te best? En word je dan ook niet een klein beetje humeurig? Dat willen we nu net vermijden voor je kleintje, voor zijn en jouw gemoedsrust! Op welke zaken moet je letten bij de aanschaf van een babymatras? Deze handige checklist helpt je op weg.

Onderstaand artikel is een samenwerking met AeroSleep© en Puckababy©

1. Stevigheid

Een babymatras moet in de eerste plaats stevig zijn. In een te zacht matras zakken baby’s weg, wat niet goed is voor hun rug. Voor een babymatras geldt dan ook: hoe steviger de matras, des te beter de rugondersteuning!

2. Hygiëne

Een hygiënische slaapomgeving is voor je baby zeer belangrijk. Kies daarom voor een afritsbare en wasbare matrashoes. Let ook op de maximale wastemperatuur: wassen op 60°C doodt bacteriën en huisstofmijt. Zo slaapt je baby steeds op een schoon slaapoppervlak.

3. Luchtdoorlatend vermogen

Er zijn veel verschillende matrassen. Om goed te slapen is het fijn als een matras een goede luchtdoorlating heeft. Zo bieden de matrassen van AeroSleep© bijvoorbeeld extra comfort voor de rug van je baby, terwijl de bijbehorende matrasbeschermer dankzij de speciale 3D-honingraatstructuur ervoor zorgt dat je baby op een luchtlaagje ligt. Datzelfde luchtlaagje reguleert ook je baby's temperatuur en beschermt tegen oververhitting.

4. Maat

Hoe bepaal je de juiste matrasmaat? Simpel: meet de binnenmaat van je wieg of babybedje op en zorg dat de afstand tussen de matras en de wieg nooit meer dan 2 centimeter bedraagt. Voor de hoogte is er een verschil in matrasjes bestemd voor wieg, box en kinderwagen (6 cm) en matrasjes bestemd voor het ledikantje (8 centimeter).

5. Extra functionaliteiten

Kijk ook naar extra functies van een matras. Sommige matrassen kun je bijvoorbeeld in een handomdraai hellend maken. Schuin slapen zorgt namelijk voor verlichting van veel voorkomende babykwaaltjes als buikkrampjes, spugen, verkoudheid etc. Handig dus!

6. Veiligheidmarkering

Let altijd op de markeringen op het matras. De markering EN597 is een Europese veiligheidsnorm voor de ontvlambaarheid van matrassen.

7. Kies je voor tweedehands?

Een tweedehands babymatras is een stuk goedkoper dan een splinternieuwe. Let echter wel op vervormingen en vlekken. Ook de stevigheid kan door het eerdere gebruik verminderd zijn. Indien er geen vervormingen zijn en de matras nog stevig lijkt, dan kan je met een nieuwe matrasbeschermer het hygiënische aspect aanpakken.

Extra tip

Wil je je kindje helemaal lekker laten slapen? Kijk ook eens naar inbakerslaapzakjes. Deze bieden je baby de nodige geborgenheid om goed te kunnen slapen, zonder dat het strak zit. Met de armpjes los in het zakje voelt dit als een fijn coconnetje, en geeft het jouw kindje toch de begrenzing die het nodig heeft om rust te vinden.