Slaapregressie of slaapprogressie bij je baby: hoe en wat

Slapen

Slaapregressie of slaapprogressie bij je baby: hoe en wat

Als je deze blog leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar informatie over slaap. Misschien omdat je baby of kindje op dit moment moeite heeft met slapen of omdat je zwanger bent en nu alvast alles wilt leren over slaap. Hoe dan ook, of je al mama bent of nog mag worden: je krijgt met slaapregressies te maken! Je kunt slaapregressie ook zien als slaapprogressie. Dit omdat je kindje ze doormaakt dankzij het feit dat ze zich ontwikkelen en daarna juist weer beter slapen. Benieuwd hoe je slaapregressie kunt herkennen? En in welke periodes slaapregressie meestal plaatsvindt? Lees dan snel verder!

Wat is slaapregressie?

Slaapregressie is een periode waarin je kindje slechter slaapt. Totdat je kindje twee wordt, maakt je kindje vijf slaapregressies door. We kunnen dit niet beïnvloeden of tegenhouden (nee, zelfs ik als kinderslaapcoach krijg geen grip op regressies ). Sommige kindjes komen deze slaapregressies moeiteloos door en andere kindjes vertonen alle 'symptomen' die ze maar kunnen vertonen.

Hoe herken ik een slaapregressie?

Merk je de volgende signalen op, dan kun je rekening houden met een slaapregressie:

  • Willekeuriger en vaker wakker zijn gedurende de nacht
  • Lang wakker zijn gedurende de nacht om te 'spelen'
  • Extreem vroeg wakker worden (vóór 6.00 uur)
  • Verlatingsangst
  • Hangeriger en huileriger gedurende de dag
  • Extreem lange dutjes (+ 3 uur)
  • Weigeren van dutjes
  • Minder trek in eten
  • Korte dutjes

Hoe lang duurt een slaapregressie?

Slaapregressies duren gemiddeld twee tot zes weken en zijn, zo snel als ze zich voordoen, ook weer verdwenen. Ze gaan vaak gepaard met mijlpalen op het gebied van ontwikkeling: leren omrollen, cognitieve ontwikkeling, leren lopen, zindelijk worden etc.

Wanneer kun je slaapregressie verwachten?

Je weet nu hoe je een slaapregressie kan herkennen, maar wanneer kun je ze verwachten? Geen kind is standaard, dus de periodes van slaapregressie zijn ook niet eenduidig vast te stellen. Toch zijn er een aantal leeftijden waarop een slaapregressie vaak wordt gezien:

  • 4 maanden
  • 8 maanden
  • 12 maanden
  • 18 maanden
  • 24 maanden

4 maanden

Waarschijnlijk is dit volgens ouders de meest heftige slaapregressie. Dit is het moment waarop jouw baby een soort van cognitieve explosie doormaakt. Baby's snappen rond deze leeftijd plotseling dat ze onderdeel zijn van een grotere wereld. Een grotere wereld die ze maar al te graag observeren en dat kost veel tijd en energie! Ook ontwikkelt de diepere slaap zich, waardoor er een groter contrast ontstaat tussen diepe en lichte slaap. De overgangen tussen diepe naar lichtere slaap (en andersom) verloopt hierdoor moeizamer. Het resultaat: de welbekende hazenslaapjes.

8 maanden

Deze slaapregressie kan zich iets vroeger of juist iets later voordoen, afhankelijk van de ontwikkeling van je baby. De oorzaak van deze regressie is de grove motoriek die vooruitgaat: kruipen en optrekken om te gaan staan. De kans is groot dat je baby minder goed overdag slaapt. Veel baby's zijn rond deze leeftijd ook klaar om het derde dutje te laten vallen. Je komt daarmee in een overgangssituatie waarbij je baby net niet genoeg heeft aan twee dutjes en aan drie dutjes net teveel heeft. Laat deze overgang dan ook geleidelijk verlopen en zorg ervoor dat je baby in ieder geval 2,5 uur tot 4 uur slaapt overdag om uitgerust te blijven. Slaapt je baby minder dan 2,5 uur, dan is de kans groot dat de nachten onrustiger verlopen en extreem vroeg wakker worden (vóór 6.00 uur) zich voordoet.

12 maanden

Voor deze slaapregressie maak ik altijd een vergelijking met een volwassene die een wereldreis gaat maken - je beeldt je, de dag voor vertrek, in naar welke plekken je allemaal afreist en BAM! Iemand geeft je de opdracht om direct te gaan slapen... Waarschijnlijk snap je nu waarom je baby op deze leeftijd moeite heeft om zich over te geven aan dutjes en de avondbedtijd. Je baby is opgewonden door de nieuwe kijk op het leven en oefent nieuwe vaardigheden, zoals staan en zitten, het liefst tijdens de slaapmomenten. Probeer je baby niet herhaaldelijk neer te leggen, want dit zorgt er alleen maar voor dat je baby wakker blijft omdat dit té stimulerend werkt. Geef je baby de tijd en ruimte om zelf te gaan liggen. Je baby zal zo sneller leren dat het toch echt comfortabeler is om in een liggende positie te slapen.

18 maanden

Verlatingsangst piekt op deze leeftijd, waardoor sommige kindjes 's nachts echt niet meer zonder je kunnen. Extreem vroeg wakker worden doet zich tijdens deze slaapregressie ook veel voor, net als lang wakker zijn gedurende de nacht. Taalontwikkeling is de oorzaak van deze slaapregressie en laten we eerlijk zijn. Dit is ook een geweldige ontwikkeling!

24 maanden

'Ik ben twee en ik zeg nee!'. Het klinkt cliché, maar het is helemaal waar! Op deze leeftijd leert je kindje zichzelf te laten gelden en leert je kindje onafhankelijker zijn. Nee zeggen tegen een dutje zal dan ook vaak gebeuren. Laat je alleen niet in de val lokken door te denken dat je kindje geen dutje meer nodig heeft. Totdat je kindje drie - drieënhalf jaar is, heeft je kindje het dutje echt nog nodig en in sommige gevallen is het nog verstandiger om ze te laten dutten tot ze vier jaar oud zijn en naar school mogen. Laat je dutjes té vroeg vallen, bereid je dan voor op onrustigere nachten, extreem vroeg wakker worden en een minder vrolijk kindje.

Uiteindelijk zijn slaapregressies een teken dat je baby of kindje een positieve ontwikkeling doormaakt. Dus hoe zwaar het soms ook kan zijn: weet dat het vaak slechts een fase is. Verdwijnt de slaapregressie niet binnen een redelijke periode? Of heeft je baby of kindje al langer moeite met slapen en kom je er zelf niet uit? Dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om een kinderslaapcoach in te schakelen.

Ook leuk:

- Slecht slapen & zwanger: 10 tips voor een betere nachtrust!
- Waarom slapen baby's met armen omhoog?
- Kunnen baby's dromen?